Hennatatoeages

ladiesnight
ladiesnight
collage henna
collage henna
voetdesign
voetdesign

Hennatatoeages

Hennatatoeages of liever: hennaversieringen, bestaan al honderden, zo niet duizenden jaren. Het zijn versieringen op de huid met henna. Henna is een plant. Wanneer de plant gedroogd is, wordt hij vermalen tot poeder. Wanneer daar bijvoorbeeld water bij komt, komt de natuurlijke kleurstof (nooit zwart!) vrij waarmee tijdelijke tatoeages op de huid gemaakt worden. Dit gebeurt vooral bij traditionele gebeurtenissen zoals een bruiloft, in landen als Marokko en India. In het Westen kwamen henna tattoos onder de aandacht toen artiesten ermee in videoclips en op de rode loper verschenen. Zo had Madonna voor de clip “Frozen” in 1997 haar handen met henna laten beschilderen.

Voor wie zijn hennatatoeages geschikt?

henna op twee handen, spiegelend design
henna op twee handen, spiegelend design
festival hennahand
festival hennahand

Hennatatoeages zien er erg decoratief uit en meestal zijn het vrouwen die een hennatattoo op hun hand willen. Toch is zo’n tattoo ook erg leuk voor jongens. Behalve bloemen, dolfijnen  en vlinders zijn er namelijk ook bijvoorbeeld enge draken, stoere tribals en Chinese tekens.  Ik maak géén ingewikkelde traditionele bruidsversieringen (hele armen vol), maar afgeleiden daarvan, in een modern jasje dus.

Omdat een henna design een tijdje moet drogen (ongeveer 20 minuten of langer) en het ontwerp minimaal 2 uur op de huid moet blijven zitten om een goede kleur achter te laten, is het voor heel jonge kinderen niet erg geschikt. Maar dat hangt ook van het kind af natuurlijk. Verder was mijn oudste klant tot nu toe 65 jaar. En omdat het een tijdelijke versiering is, zit je er niet aan vast. Leuk voor een keertje. Leuk, omdat papa en mama vaak ook tatoeages hebben. Leuk, om een keer te proberen hoe het nou in het (bijna) echt zou zijn. Dus hennatatoeages zijn voor heel veel mensen, jong en oud, man of vrouw, erg aantrekkelijk.

De hennatatoeage blijft 1 tot 2 weken zitten en verdwijnt vanzelf. Om er zo lang mogelijk plezier van te hebben, moet het ontwerp de eerste 24 tot 36 uur droog blijven. En warm.

Geen zwarte henna

two tone henna
two tone henna

Hennatattoeages kleuren in allerlei varianten van rood, oranje of bruin. De kleur verschilt per lichaamsdeel en per persoon. Henna is een natuurproduct en levert zelden irritaties of allergische reacties op.
In situaties waar dit wel het geval is, gaat het niet om henna! Er is dan gebruik gemaakt van zogenaamde zwarte “henna”. Maar pas op, zwarte henna bestaat helemaal niet. Omdat mensen zo graag willen dat hun tattoo op een echte tatoeage lijkt en dus zo donker mogelijk moet zijn, zwart eigenlijk, is er een chemische kleurstof gebruikt. De henna die ik gebruik is puur natuur. Om hennatattoos te kunnen maken, gebruik ik verse henna, water, suiker, etherische olie (bijvoorbeeld tea tree en lavendel) en citroensap.

ladiesnight met waterproof bodyaint
ladiesnight met waterproof bodyaint
gemaakt met time tattoo ink, géén zwarte henna!
gemaakt met time tattoo ink, géén zwarte henna!

Wel heb ik huidvriendelijke “time tattoo ink”, die langer blijft zitten dan schmink, maar net zo huidvriendelijk is. Deze inkt wordt ook gebruikt voor airbrush tattoos en bodypaint.

Ik heb van deze bodypaint behalve zwart ook donkerblauw, rood, wit en groen. Zo kan ik toch een zo echt mogelijke tattoo maken, zonder gevaar voor allergische reacties.

Een andere mogelijkheid is heb gebruiken van jagua , dat is het sap van een vrucht uit het Amazonegebied. Deze versiering blijft net zo lang zitten als henna en kleurt donkerblauw tot zwart. Er worden géén chemische ingrediënten aan toegevoegd. Alleen mensen die allergisch reageren op citrusvruchten, ananas en aardbeien kunnen beter geen jagua gebruiken. Hengua is een mengsel van jagua en henna.

jagua, 3 fases
jagua, 3 fases

– terug naar de startpagina – 

Schminken, glittertattoos, hennatatoeages en bellypainting